2009. április 5., vasárnap

Előző este

Felnőtt mese

Amint belépett a szobába a lány észrevette, hogy minden bútor szinte lábujjhegyre állt, hogy jól lássa. Még a padló is megnyikordult a lába alatt. Igaz, hogy ez a padló mindig megnyikordult, ha ráléptek. Legalább hatvan éve rakhatták le. Széles repedések ásítottak a deszkái közül, amelyek még nagyszülei cipőinek porát őrizték. Ezt a részét a háznak ők építették. A másik szobát csak akkor toldották hozzá a szülei, amikor ő olyan öt éves lehetett. Oda került a cserépkályha a két szoba falába ékelve, és ebből lett a tiszta szoba. Maguk között ugyan hideg szobának hívták, mert csak egy öreg olajkályha melegítette télen. Amint kifogyott belőle az olaj, a szoba dermesztő hideggé vált.

Most azonban július volt. A kályha esetlenül álldogált a bejárati ajtó mellett, mintha folyton arra várt volna, hogy egy óvatlan pillanatban kisurranjon. Ő maga is egy kicsit kirekesztve érezte magát benne. Ha hétvégenként hazajött a főiskoláról csak rövid időt töltött egyedül a szobájában. Szívesebben csatangolt kinn a kertben, vagy lézengett a konyhában az anyja közelében. Körülette mindig melegebb volt. Itt úgy nehezedtek rá a gondolatai, ahogy a fényesre pucolt modern szekrénysor az öreg padlóra. Az egy-két jelentéktelen holmija alig tette barátságosabbá. Két hajas baba, néhány könyv és a naplója az ágy mellett. Legszívesebben megszabadult volna már a babáktól is, de félt, hogy gondatlan gyerekkezekben kerülnek és tönkre mennek. Annyi éven keresztül vigyázott rájuk. Szinte játszani sem mert velük, nehogy bajuk essék. Ott díszelegtek fagyos mosollyal a vetett ágyra ültetve emberemlékezet óta és vártak rá, hogy játsszon velük. Csakhogy alig vette őket kézbe. Néha megfésülte ugyan a hosszú hajukat, megigazította a ruhájukat, kiegyenesítette a lábukat, hogy megnézze, megállnak-e még. Nagyon büszke volt, hogy maguktól tudtak állni a lábukon, ha türelmes kezek helyezték a földre. Olyankor mintha megkövültek volna egy mozdulatban, s feszülten várták, hogy valaki értük nyúljon, felvegye és végre visszaültesse őket az ágy tetejére, ahol biztonságban lesznek megint.

Elkapta a tekintetét a babákról. Nevetséges. Nem maradhat pusztán azért, hogy néhány vacak műanyag játékot őrizgessen. Gyönyörű bútorok várják. Kilátás a parkra, és izgalmas utazások. Leginkább a hosszú autóutakról álmodozott. Szokatlan formájú házak, széles autópályák, furcsa arcok, idegen szavak, nagyvárosok, a tenger. És az a felszabadító érzés, ahogy a határt átlépve az utazó lefejti magáról a gátlásokat, a szorongást, a félelmeket a estéktől, a másnapoktól és hirtelen minden láthatóvá és nyugalmassá válik. Miért olyan könnyű beleveszni az ismeretlenségbe? S aztán visszafelé jövet jó ismét felszedegetni a nagy izgalomban lehányt ruhadarabokat a földről és megérkezni haza. Kiporosodva, pihegve. Majd átélni még néhány napig a súlytalanságot, s csak lassan, nagyon lassan hagyni, hogy a szemünk felfogja az ismerősen szigorú kontúrokat, a lábunk felismerje az utca göröngyeit.

Másnap reggel hétkor a fodrásznál kezd. Utcabéli lány. Egy évvel járt alatta. Egyetlen percig sem volt kérdéses, hogy ki fogja a hajába tűzni a fátylat. Végül is mindegy. Alig lesz néhány vendég. Csak egy egyszerű ebéd a polgári után, aztán mindenki megy a dolgára. A fehér ruha sem érintette meg. Nehéznek, kényelmetlennek és feleslegesnek érezte. Mintha csak egy álarc lenne, amibe bújva szépségesnek, ártatlannak és igéretesnek tűnik majd. Nem sokáig válogatott a kölcsönzőben. Két-három óráról van szó, aztán valami kényelmesebbet vesz majd fel. Épp csak néhány fotó kedvéért. Hogy legyen mit mutogatni a kollégáknak és az utcabélieknek. Hát ez is megvolt. Túl vagyunk rajta. Szép ember és egyetemet végzett. Saját lakása van a városban. Nyugatra mentek nászútra két hétre. Hiába, felnőnek, el kell őket engedni. Ez a rendje. Kár lett volna elszalasztani.

Egy éjszaka maradt. A lány elővette a naplóját és írni kezdett. Úgy válogatta a szavakat, hogy alkalomhoz illőek legyenek. Érzelgősek, üresek, banálisak. Aztán megállt a toll a kezében és becsukta a vastag könyvet. Talán félig volt tele, de tudta, hogy a végére ért. Holnaptól nem ír bele. Holnaptól feleség lesz, hogy utazzon, hogy itt hagyja az olajkályhát, hogy fotót készítsenek róla, amit a szomszédok majd megdicsérnek. Holnaptól csak a gondolatai maradnak, s azokat nem lehet majd ezekre a fehér oldalakra szórni.

Hat évig hallgatott a napló.

Aztán kitavaszodott...

8 megjegyzés:

  1. az tetszik hogy úgy váltasz idősíkot; hogy az elején észre sem veszem, hogy másik dimenzióban vagyunk és különösen tetszik a hangulata

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm az észrevételt. Én nagyon borongósnak ítéltem, de itt csak lassan tavaszodik. Aztán az ember csak azt veszi észre, hogy nyár van.

    VálaszTörlés
  3. Nekem a hangulata túl melankólikus(itt már tombol a tavasz, sőt inkább nyár!), de szófordulataidat és a leírásokat tanítanod kéne, Ági!! Az ember a könyvekben az unalmas leírásokat leginkább átlapozná, de a te pipiskedő bútoraid, kisurranni készülő kályhád még a hideg tisztaszobát élvezetessé teszik.

    VálaszTörlés
  4. Köszi, Magdi! Érdekes, mert én is sokszor átsiklom a leírásokon, éppen ezért igyekszem mozgalmasabbá tenni őket a megszemélyesítésekkel. Örülök, hogy hogyha sikerült.

    VálaszTörlés
  5. Szia Ági!
    Csatlakozom ez előttem szólókhoz. Tényleg kicsit szomorú, de nagyon szép. És engem ez is megint emlékeztet valamire...
    Nagyon jól, érdekesen, izgalmasan írsz Ági, remélem még sokat olvashatok tőled!!
    És igen, már kitavaszodott!!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, Évi! Remélem, egyszer majd elmeséled (szóban!), hogy mire emlékeztetett. Valóban nem a vidámabbik fajtából való történet, de talán mindenkivel előfordulnak olykor nehezebb napok, évek...A vége viszont pozitív és ez a lényeg. Élvezzétek a jó időt és szép Húsvétot az egész családnak!

    VálaszTörlés
  7. Szívvel-lélekkel teli szép mese ez Ági, és mint mindig, szorongatóan őszinte! Így nem is a véletlen műve, hogy annyira ismerős ez a lány és ez a ház.
    A befejezés zseniális. Életünk tavaszai nem feltétlenül esnek egybe a naptárival, de eljönnek! És tényleg!

    VálaszTörlés
  8. Örülök, hogy tetszett, Csillám, és annak még jobban, hogy értékelted a végét. Bevallom nekem is a vége tetszett a leginkább. És mennyire igaz, amit írtál, mennyire együtt hullámzunk a természettel akaratlanul is és jó, hogy meg tudunk benne újulni mégis, legyen bár a tél olyan hosszú, hogy szinte éveknek tűnik...Köszönöm.

    VálaszTörlés